Něco málo o mně ...

Narodil jsem se v Olomouci před 58 lety a jsem absolventem Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Jsem 32 let ženatý, hrdý otec syna, který pracuje jako konstruktér kolejových vozidel. Většinu mého života mne provázela házená – jako hráče, rozhodčího, mezinárodního delegáta, předsedu krajského svazu a také viceprezidenta Českého svazu házené. Kolektivní sport mi dal řadu příležitostí poučit se z chyb, vážit si vítězství a týmové spolupráce, a především ocenit zásady fair play. Dnes k mým největším zálibám patří cestování, poznávání památek a historie naší země, ale volné chvíle také rád trávím s rodinou a přáteli na venkově na zahrádce.

Po maturitě na Gymnáziu Šternberk a před nástupem na Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci jsem krátce pracoval v Podniku výpočetní techniky. Po absolvování magisterského studia
a zkrácené základní vojenské služby jsem učil na střední škole v Liptovském Mikuláši. Před rozdělením Československa jsem se vrátil na Moravu, do Olomouce, a začal vyučovat na Gymnáziu Šternberk. Aktuálně již 23 let učím na Katedře společenských věd Pedagogické fakulty Univerzity Palackého, od roku 2017 jako docent – vysokoškolský učitel. Často v seminářích debatuji s budoucími učiteli a učitelkami občanské výchovy o historii, současnosti i budoucnosti naší země, jejích regionů a potřebě aktivního zapojení občanů do správy věcí veřejných.

V politice nejsem nováčkem. Téměř čtvrt století jsem byl členem ČSSD a v jejích barvách jsem získával zkušenosti s komunální politikou v Olomouci. Když jsem byl v listopadu 2014 zvolen 6. primátorem města Olomouce, měl jsem již bohaté zkušenosti s komunální politikou (od roku 2006 jako člen komise městské části, později její předseda a následně jako zastupitel a předseda klubu zastupitelů v olomouckém zastupitelstvu).  V říjnu 2017 jsem byl jako jediný sociální demokrat z Olomouckého kraje zvolen do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a 27. června 2018 mě prezident republiky jmenoval členem Vlády ČR a pověřil v pořadí 16. ministrem kultury České republiky.

V sociální demokracii jsem vždy patřil spíše ke konzervativnímu křídlu a jako ministr kultury jsem usiloval o větší transparentnost v poskytování veřejné podpory ze státního rozpočtu, obnovu kulturního dědictví a smysluplné uplatňování památkové ochrany. Byl jsem kritikem subjektů účelově přisátých na státní rozpočet a nehospodárností v resortu kultury. Jako poslanec jsem se také zabýval problémy českého zemědělství, potravinovou soběstačností, pomáhal řešit aktuální otázky myslivosti nebo prosazoval tzv. zahrádkářský zákon.

Členem občanského hnutí PŘÍSAHA jsem se stal v roce 2023, když rok před tím jsem s podporou PŘÍSAHY kandidoval do Senátu na Bruntálsku a v letošním roce již jako její člen do Evropského parlamentu.

Zapojit se aktivně do politiky – a dlouhodobě v ní působit – také sebou přináší, že přicházíte o své soukromí a vydáváte se všanc osobním útokům z různých stran. Příští rok „oslavím“ čtvrtstoletí s politikou a nemohu říci, že bych se během těch let nedopustil nějakých chyb – kdo je bezchybný, vždyť jsme jen lidé… Co ale vím zcela jistě, že se nikdy nenechám vtáhnout do nepravostí. Vždy se držím zásady, že slušnost není slabost a také politika se dá dělat férově a odpovědně. A právě to je i důvod, proč se ucházím o vaši podporu – společně se svým týmem se chci pokusit obnovit důvěru v politiku. Volební program je pro mne závazkem, nikoli pouhým laciným slibem. Chci především přispět k tomu, aby region, který byl domovem tolika generací mých předků, byl bezpečným a prosperujícím místem pro nás všechny.

Fotogalerie